Jean Elliot

Pinterest

Door de ogen van de kunstenares

Jean Elliot is geboren in Blackpool, Engeland en sinds 1976 woonachtig in Den Haag. Een zelfstandig kunstenares die het schilder en tekenvak met veel precisie uitoefent.

Met haar schilderkunst heeft Jean zowel nationaal als internationaal aanzien vergaard. In haar carrière heeft ze vele mooie werken getekend en geschilderd waar onder ook in opdracht van de
OPCW,  De Eerste en de Tweede KamerShellNatoBritish Drugs Liaison Office en diverse Ambassades in Den Haag.

Waar begon het?

“Een van mijn vroegste herinneringen waar ik mij bewust werd van het feit dat ik veel passie had voor kunst was toen ik een mooie schilderset kreeg op een verjaardag. Tekenen en schilderen betekent voor mij, letterlijk in de zone komen. Een soort stille ruimte in jezelf, waar harmonie en opperste concentratie samen gaan.

Welke kunstenaars hebben je het meest geinspireerd?

“Ik heb, Leonardo Da Vinci – Holbein – Rembrandt en Vermeermijn favoriete grootmeesters veel bestudeert. Ze zijn nog steeds een ware inspiratiebron en leerschool voor mij.

Zo heb ik heb een tiental zelfportretten geschilderd van Rembrandt in zijn verschillende levensfases. Tijdens het Rembrandt Gala in 2005 in hotel Huis ter Duin in Noordwijk zijn de zelfportretten van Rembrandt tentoongesteld in de grote zaal van Huis ter Duin.”

Maar waar ik nog het meest trots op ben is mijn Haagse Nachtwacht. Die heb ik in 2007 geschilderd en is een zesde van de ware grootte.”

Rembrandt

“Dit deed ik in opdracht van de Rembrandt Society in 2005, ter gelegenheid van het jaar van Rembrandt. Tijdens de tentoonstelling in Noordwijk, in “Huis ter Duin” werd een van mijn schilderijen van Rembrandts zelfportretten geveild voor het goede doel door veilinghuis Christies.”

Rembrandt: Zelfportret

Rembrandt: Zelfportret

“Het vertalen van uitdrukking, emotie en expressie van een gezicht, naar een schildersdoek is nog niet zo makkelijk of vanzelfsprekend. De perfectie zit hem in de details, van de ogen, de neus, de mond, de schaduw, licht en donker, de kleuren en het contrast. Alles volgt elkaar op in lagen, maar bovenal zijn het de ogen, die moeten spreken, zoals in werkelijkheid.”

“Kleuren zijn boeiend, ze vormen het geheel en vertalen iedere emotie in een gezicht.
Wat me altijd enorm boeit is dat je met een klein basis pallet aan kleuren, enorme varianten kunt creëren.”

Hoogtepunten uit 2014:

Portret van Obama!

“De President van Amerika vind ik een charismatische man. Kijk maar eens naar de uitstraling en emotie in het gezicht en in het bijzonder, de ogen. Ik werd geïnspireerd door de komst van President Obama naar ons land tijdens de NSS-Top in Den Haag.

Het mooie verhaal van dit schilderij is dat het  in de Lobby van het Hotel “Huis ter Duin”, in Noordwijk  heeft gestaan, waar de President logeerde.”

Portret van André Kuipers in de periode van Rembrandt en Leonardo Da Vinci

Naar aanleiding van de tentoonstelling “Je bent een kind van je tijd” heb ik twee bijzondere portretten gemaakt en de tijd waarin Rembrandt en Da Vinci leefden verwisselt met
de huidige tijd met André Kuipers als boegbeeld.
De tentoonstelling was een succes maar de absolute mijlpaal van dit project is de persoonlijke ontmoeting met André Kuipers zelf in onze Studio.
De kennismaking met André en zijn familie blijft een bijzondere en zeer aangename belevenis.

‘Zijn bezoek in 2014 was voor ons allen de ‘slagroom op de taart’.

Andere portretten van beroemdheden zijn:

Jean-Elliot-Koning-Willem-Alexander-Koninging-Maxima-2

Andre Kuipers en Jean Elliot naast de schilderijen

 

 

 

 

 

 

Inmiddels heb ik vele portretten in opdracht van diverse klanten geschilderd. Mocht u daar interesse in hebben dan treft u meer informatie aan op de pagina “opdrachten“.

Het jaar 2015 stond in het teken van het voorbereiden van een grote tentoonstelling ‘Faces from the twenties’. Zie hier een voorproefje van het werk:

 Jean Elliot

 

Share and Enjoy