• Vermeers ‘straatje’

  Posted on december 7, 2015 by in Studio evenementen
  Pinterest

  Eindelijk gevonden: de precieze locatie van Vermeers ‘straatje’

  Vermeers Gezicht op huizen in Delft is sinds 1921 in het bezit van het Rijksmuseum. Na vele pogingen, is overtuigend de locatie van het doek vastgesteld.

  straatjevanvermeer

  Het straatje van Vermeer vroeger en nu.

  Al bijna honderd jaar wordt er naarstig naar gezocht. Sinds 1921, toen het schilderij Gezicht op huizen in Delft van Johannes Vermeer in het bezit kwam van het Rijksmuseum, is er naar hartelust gespeculeerd wat de precieze locatie zou kunnen zijn van ‘Het straatje’.

  In de loop der jaren zijn diverse suggesties gedaan: adressen met vage uiterlijke gelijkenissen of plekken die Vermeer vanuit zijn woonhuis gezien kon hebben. Geen van alle waren ze overtuigend. Maar nu lijkt er toch echt sluitend bewijs gevonden. Frans Grijzenhout, hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, weet het zeker: Vermeer vond zijn straatje aan de Vlamingstraat, op de plek waar de gevels nu de huisnummers 40 en 42 dragen.

  Nu onherkenbaar

  Dat niemand deze locatie ooit eerder heeft herkend, komt doordat niets in het huidige straatbeeld nog herinnert aan de tijd van Vermeer. De kenmerkende dubbele poort bestaat niet meer – de linkersteeg is bij het woonhuis op nummer 40 getrokken. Het rechterhuis is in de negentiende eeuw gesloopt en vervangen door een mooi nieuw pand. Wat nog wel klopt, zijn de breedtes en volumes van de beide huizen, en de aanwezigheid van de rechterpoort. Daarin blijkt de sleutel tot de oplossing te schuilen.

  De presentatie ‘Het straatje van Vermeer ontdekt!, met plattegronden en archiefstukken’, is van 20 november t/m 13 maart te zien in het Rijksmuseum en aansluitend in Museum Prinsenhof in Delft. 

  Artikel geschreven door Sandra Smallenburg.
  Bron: NRC

  Share and Enjoy

2 Responses so far.

 1. Henny schreef:

  Een van mijn favorite schilderijen!

 2. Daisy schreef:

  Wat een prachtig verhaal! Wat zou dat huis nu waard zijn? Vast enorm gestegen in waarde sinds dit nieuws….