• Olieverf schilderijen reinigen

  Posted on maart 6, 2018 by in Jean
  Pinterest

  Olieverf schilderijen die lange tijd in een ruimte hangen worden vaak ongemerkt vuil. Dit kan komen door het branden van kaarsen, het stoken van een openhaard, het roken van sigaretten of sigaren en dwarrelend stof.

  Vuil
  Eens in de zoveel tijd is het aan te raden om olieverfschilderijen te laten reinigen. Ga niet zelf met een vaatdoek over je kunstwerk heen, maar laat het professioneel reinigen door een expert.

  Deuken,  scheuren en vernis
  Soms is het doek erg beschadigd en zitten er kuilen, deuken en zelfs scheuren in. Om te zorgen dat de scheuren niet erger worden laat je ze tijdig repareren. Soms moet de vernislaag verwijderd worden omdat het uitgedroogd is en er barsten in ontstaan. Daarna brengen we een nieuwe laag vernis aan zodat de verf er onder weer voorzien is van een beschermlaag.

  Jean: “Over de jaren heen heb ik heel veel vuile en beschadigde schilderijen langs zien komen in mijn studio. Het geeft altijd voldoening als ik foto’s zie van ‘voor’ de grote schoonmaak en het resultaat van ‘na’.

  Het leukst vind ik het retoucheren van beschadigde schilderijen. Wanneer ik de vernislaag heb verwijderd dan zie je vaak dat er plekken zijn in het schilderij die zo beschadigd zijn dat ze deels opnieuw geschilderd moeten worden. Dan is het de uitdaging om dezelfde kleuren te mengen en vergelijkbare penseelstreken na te bootsen.”

  Je schilderij kan er heel erg van opknappen en zo kun je er weer jaren van genieten.

  Share and Enjoy