• Rijksstudio Award 2017

  Posted on juni 13, 2017 by in Jocelyn
  Pinterest

  Competitie, International Rijksstudio Award 2017 van het Rijksmuseum.

  Met deze competitie heeft het Rijksmuseum het publiek uitgenodigd om een kunstwerk geïnspireerd op de museum collectie te creëren. Die kans kon ik niet laten liggen!

    

  fotografie door RVG Photography

  de Heem Mantel

  Voor de Internationale Rijksstudio Award 2017 heb ik de ‘de Heem Mantel’ ontworpen. De mantel is geïnspireerd op het schilderij van Jan Davidsz de Heem 1650 – 1683 ‘Stilleven met bloemen in een glazen vaas’. De bloemen heb ik verwerkt in de voering van het kledingstuk.

  De mantel heeft een getailleerde pasvorm met een opvallend grote capuchon die op twee manieren gedragen kan worden. De capuchon is imposant en de bloemenprint valt breed over de schouders. Wanneer de capuchon omhoog gedragen wordt creëert het een mooi gevormd hoofddeksel met een vallende kraag van bloemen. De bloemen lijken losjes op de capuchon gedrapeerd te zijn in een mix van diverse symbolen.

  Materialen

  Het ontwerp is een mix van traditionele materialen zoals donker bruine wol en fel gekleurd rode zijde. Dit staat in scherp contrast met de moderne katoenprint met als compositie de mix van roze, rood en witte bloemen.

  Symboliek van bloemen en kleuren

  Bloemen symboliseren passie en het ontluikende leven, maar staan ook voor de vergankelijkheid. Elke bloem soort vertelt zijn eigen verhaal. De tulpen staan voor rijkdom en de Pioen Rozen symboliseren geluk, liefde en gezondheid. Rozen zonder doornen staan voor eer en waardigheid. De emoties zoals hartstocht, romantiek en verlangen worden vertaald door de Anjers. De Clematis geeft innerlijke schoonheid weer. Daarnaast vertellen de kleuren ook een verhaal. Rood staat voor Vitaliteit. Wit representeert reinheid, onschuld en het tijdelijke.

  Kortom deze kleurrijke jas symboliseert veel mooie positieve aspecten.

  www.studiojocelyn.nl

  Share and Enjoy