• Rijksmuseum tentoonstelling Late Rembrandt

  Posted on februari 16, 2015 by in Jean
  Pinterest
  Rembrandt

  Jean Elliot naast haar ‘Haagsche’ Nachtwacht

  Prachtig en uniek! Ik raad iedereen aan om deze bijzondere tentoonstelling in het Rijksmuseum te bekijken. Opnieuw een knap staaltje Nederlands vakmanschap waar ik als reeds lang ingeburgerde Engelse Expat trots op ben.

  Het is voor het eerst dat er een tentoonstelling gewijd wordt aan het late werk van een van de allergrootste schilders van Nederland, Rembrandt. Meer dan 100 schilderijen, tekeningen en prenten uit top musea en privéverzamelingen van over de hele wereld zijn tot 17 mei te zien in het Rijksmuseum.

  Rembrandt is voor mij een grote inspiratiebron. Te bedenken dat hij bij kaarslicht schilderde en geen hulp had van de technische middelen zoals high tech fotocamera’s. Daarnaast maakte hij ook zijn eigen verf en hij worstelde ook met privé zorgen zoals faillissement en de dood van zijn kinderen en zijn vrouw Saskia van Uylenburg. Een zeer bewogen leven dat  hem misschien wel zijn enorme creativiteit gaf.

  Om zoveel werk van Rembrandt bij elkaar te zien is heel speciaal, vooral omdat ik een aantal van de schilderijen nog nooit in het echt had gezien. Voor mij persoonlijk zijn de zelfportretten van Rembrandt  het meest fascinerend. Om ze van zo dichtbij te zien en elke penseel streek te kunnen bekijken is bijna magisch. Een aantal jaren geleden heb ik ze zeer uitgebreid bestudeerd en er een aantal nageschilderd voor de Rembrandt Stichting. ‘Mijn’ Rembrandts zijn later tentoongesteld in Huis ter Duin in Noordwijk en een van de schilderijen werd door veilinghuis Christie’s geveild. Nu hangen de portretten in mijn studio in Den Haag aan de Thomsonlaan 65.

  En dan De Nachtwacht als topstuk tussen alle andere Rembrandt kunst. Dit schilderij blijft mij intrigeren. De personen in het schilderij lijken te bewegen, alsof ze elk moment van het doek weg kunnen lopen. Het zit ook vol symboliek wat ik prachtig vind. Ongelooflijk hoe Rembrandt de Nachtwacht op zo’n groot formaat heeft geschilderd. Mijn eigen kopie van de Haagsche Nachtwacht is een zesde van het originele werk en hangt ook in mijn studio.

  Ik raad iedereen aan om deze unieke tentoonstelling ‘Late Rembrandt’ te gaan bekijken. Let op! Als je een Museumkaart hebt, moet je toch een extra kaartje kopen voor de Late Rembrandt tentoonstelling. Op de website van het Rijksmuseum vind je meer informatie hier over en kun je gemakkelijk je ticket online bestellen. Wees er wel op tijd bij want de kaartjes gaan hard!

  Jean

  Share and Enjoy

One Response so far.

 1. Babette schreef:

  fasinating painting with a great history!