• Kleurenblind zijn

  Posted on oktober 19, 2017 by in Jean
  Pinterest

  Kleurenblind zijn

  Mensen die kleurenblind zijn, zien de wereld in grijs tinten. Wat lijkt me dat toch een sombere wereld! Wanneer je kleuren om je heen ziet, realiseer je je eigenlijk niet wat een impact het op ons leven heeft.

  We doen boodschappen in de supermarkt en bekijken de kleur van groente, fruit en vlees. Is het fruit wel rijp genoeg, is het vlees wel vers? Zonder dat we er bij nadenken halen we heel veel informatie uit de kleuren om ons heen. Wist je trouwens dat producten met de kleuren oranje en rood op ooghoogte geplaatst, in de winkelschappen het meest verkocht worden?

  kleurenblind-02

  We nemen deel aan het verkeer en volgen de aanwijzingen van gekleurde verkeersborden, stoplichten en sirenes. Ook de kleur van kleding is zeer bepalend. Hulpdiensten maken daar goed gebruik van, bijvoorbeeld rode brandweerwagens en kleding voor brandweerlieden zodat ze opvallen en zich goed kunnen onderscheiden van andere hulpdiensten. De politie draagt zwart en fel geel. Blauw en zwart stralen autoriteit uit en fel geel geeft een groot contrast tegen de donkeren kleuren. Het blauwe licht van de hulpdiensten valt op in de rest van de omgevingskleuren. Ambulance personeel draagt naast dezelfde felle gele kleur ook blauw. Blauw wordt geassocieerd met hygi├źne en reinheid. Logisch als je gewonde mensen moet helpen. Zo zijn er nog tal van voorbeelden.

  Maar wat als je dit onderscheid in kleur niet kunt maken? Ben je dan beperkt of ben je je niet bewust van je beperking? Want wat je niet kent dat kun je ook niet missen. Laat staan plezier in het zien van kleuren. Het bedrijf Enchroma heeft brillen ontwikkeld die kleurenblinde mensen helpen kleuren te zien. Wat mooi!

  Zie hier een aandoenlijk filmpje over mensen die voor het eerst kleuren zien. Ze zijn ontroerd en weten even niet wat hun overkomt! Zo zie je maar weer dat het zien van kleur niet voor iedereen vanzelfsprekend is! Dus geniet van alle mooie kleuren om je heen.

   

   

  Share and Enjoy