• Hollandse zelfportretten – Selfies uit de Gouden Eeuw – Mauritshuis

  Posted on december 14, 2015 by in Studio evenementen
  Pinterest
  Mauritshuis_Selfies_uit_de_Gouden_Eeuw_Leyster

  Judith Leyster, Zelfportret achter ezel, ca. 1630/32.

  Van 8 oktober 2015 t/m 3 januari 2016 toont het Mauritshuis zevenentwintig van de mooiste zelfportretten uit de bloeiperiode van de Hollandse schilderkunst in de tentoonstelling Hollandse zelfportretten – Selfies uit de Gouden Eeuw.

  Veel Nederlandse kunstenaars uit de zeventiende eeuw hebben zelfportretten geschilderd, meer dan in enig ander land. Sommige schilders zoals Rembrandt waren specialisten, van anderen is slechts één zelfportret bekend.

  Selfies uit de Gouden Eeuw

  Zelfportretten staan, dankzij de moderne selfie, volop in de belangstelling. Met de smartphone kan iedereen een zelfportret maken om die snel te delen met vrienden en bekenden. Miljoenen mensen denken daardoor regelmatig na over de vraag hoe zij zich aan anderen willen presenteren.

  Spiegelbeeld

  In de tentoonstelling komen bezoekers niet alleen oog in oog te staan met legendarische schilders als Jan Steen, Rembrandt, Carel Fabritius en Gerrit Dou, maar komen ook zichzelf tegen. Dankzij een ontwerp met spiegelwanden staan bezoekers zelf in de spotlights, waardoor zij zich constant bewust zijn van hun eigen presentatie aan de buitenwereld.

  Fotografie

  Het bezoek aan de tentoonstelling Hollandse zelfportretten – Selfies uit de Gouden Eeuw is natuurlijk niet compleet zonder een eigen selfie. Tijdens de tentoonstelling is het dan ook mogelijk om – net als in de rest van het Mauritshuis – te fotograferen zonder flits. Fotograferen met statief of selfiestick is niet toegestaan.

  Bron: Mauritshuis

  Share and Enjoy

2 Responses so far.

 1. pascal schreef:

  Deze tentoonstelling heb ik gezien, erg indrukwekkend! Ik heb ook een paar Selfies gemaakt….

 2. Henny schreef:

  Een prachtige tentoonstelling, moet je zeker gezien hebben!